Benthem Crouwel in Arnhem

 De angst sloeg me om het hart toen ik las dat het Arnhems Museum gerenoveerd zou worden door Benthem Crouwel, de firma die Amsterdam opzadelde met dat onding, het nieuwe Stedelijk.

 Lelijk en extreem onhandig. Het gaat alweer verbouwd worden. Voorgoed diskwalificeren zou het beste zijn. Maar nee. Wat zouden ze aan het Museum Arnhem kunnen verknoeien?

 Ze hebben 'de visie met de nieuwe overstekvleugel uitgewerkt' zegt een in dieventaal gesteld persbericht: 'De meest in het oog springende veranderingen zijn: de monumen­tale koepel die een open karakter krijgt en de ontmoetingsplek van het museum wordt. Samen met de museumwinkel en het museum café wordt deze publieksruimte ook het vertrekpunt voor een logisch zalencircuit.'

 Dit ken ik uit Amsterdam, eerst het eten en de handel, dan de kunst.

 En tja het uitzicht over de Rijn. Er staat: 'Bezoekers genieten in de toekomst op verschillende plekken van het uitzicht. De grote buitentrap is een van de hoogtepunten en hiermee wordt de tuin als een groene buitenzaal bij het museum betrokken.' Huh?

 Natuurlijk is er ook hier een wethouder. Gerrie Elfrink, van cultuur zegt: "Dit ontwerp verandert een gesloten bunker in een uitnodigend gebouw waar niet alleen de kunst beter tot haar recht komt, maar waar je ook het betoverende Rijnlandschap kunt beleven. Zo wordt het, behalve een museum, een ontmoetingsplek waar Arnhemmers graag komen. Ik kijk er nu al naar uit."

 Ik niet, ik vrees het ergste. Zeker bij de 'hedendaagse sieraden en vormgeving, de extra aandacht voor niet‑Westerse kunst en werk van vrouwelijke kunstenaars.’

 De verbouwing start eind dit jaar.