Noces

 Het lijkt de modernste variant van de traditionele Pakistaanse trouwerij. Aardig, menselijk, maar toch een family affair.  Hoofdrol Zahira mag per Skype vanuit Brussel zelfs kiezen uit drie Pakistaanse huwelijkskandidaten, waar van er een Frans spreekt en een zachtmoedige jongen lijkt. Wel moet er nog een maagdenvlies hersteld worden. Maar het huwelijk wordt ‑ per skype ‑ gesloten.

 Maar dan komt de ommekeer. Ze smeert hem, met haar Belgische vriendje. En haar broer, en de hele familie komt in het geweer om de eer te redden. Immers, als dit misloopt de familie zal zich nooit meer in Pakistan kunnen vertonen.

 Het kardinale moment is Zamira's zwangerschap en haar last minute afzien van de abortus. In diepe ernst over leven en dood. Niet alleen van het kind dat komt, maar ook, zoals zal blijken, van haar zelf.

 Als ze nu baas in eigen buik is dan zal ze dat blijven. Ook haar oudere zuster, die eerder gezwicht is voor een gearrangeerd huwelijk kan haar er niet van af brengen. Wel levert de ontmoeting een kraakhelder gesprek op tussen de zusters over het lot van de vrouw in de Islam.

 Zamira zal haar familie, hoe aardig ook, de rug moeten toekeren. Met alle gruwelijke gevolgen van dien, die ik niet verklap.

 Toch, evengoed pijnlijk dat het een Belg is, Stephan Streker, die dit zo kan verfilmen.