Bedrand

 Het was net zulk weer als nu. Zoeven kwam ik langs het Hilton. Met Jan Donkers zat ik daar op vrijdag 28 maart 1969 een uur lang op de rand van het bed waar John Lennon en Yoko in lagen, om de wereld te vertellen dat er geen oorlog kwam als je maar in bed bleef en je haar liet groeien.

 De vitrage en daarachter Buitenveldert. John was levendig tot onrustig. Steeds weer sprong hij in z'n pyjama het bed uit om zijn gitaar te pakken die tegen de muur stond. Een keer om het liedje te laten horen waarmee hij bezig was 'Don't let me down'. Het refrein had hij al, maar de tussenliggende tekst kende hij nog niet van buiten, dus neuri­ede hij die passages.

 Ik had hem nooit eerder ontmoet. Wat me het meest aan hem opviel waren zijn ogen. Anders dan op foto's, zeer sprekend. Yoko trok het laken op tot onder haar kin. En zei bijna niets. 'She's foreign you know,' zei John.

 Ik vroeg nog naar zijn tandartsbezoek. John: 'Ze hebben een soort gouden asbak achter in mijn mond gestopt, waar ik eens tanden had. Ik weet niet wat die tandarts mij gegeven heeft, maar ik was high as a kite toen ik mijn volgende interview gaf.'

 Na een tijdje mochten luisteraars live vrag­en stellen - dat was een voorwaarde van John - die per telefoon binnenkwamen, waarna Peter Flik ze doorgaf op de koptelefoons. Het waren de te verwachten vragen. Yoko prevelde nog iets over vrede. 'Because the sky is blue and we're all...' Tot slot deed John nog een stukje van 'Those were the days', bekend van de tv-serie All in the family.

 Van de uitzending zijn alleen een paar fragmenten bewaard, omdat de chef geld van de VPRO-radio, de heer Waller die uit zuinigheid had laten wissen.

Tags: