Bij de dood van V.S.Naipaul (1932-2018)

 In deze tijd van volksverhuizingen zoals ze sinds de vroege Middeleeuwen niet meer voorkwamen komt goddank de migranten­literatuur op. De grootste migrant-schrijver was V.S.Naipaul, die uit een familie van Indiase emigranten stammend opgroeide op Trinidad en in Oxford studeerde.

 Naipaul staat bekend als 'reisschrijver', maar zijn onderwerp was eerder migratie. Zoals zijn ouders vanuit India naar Trinidad kwamen kwam hij naar Engeland.

 Een sleutelboek is 'The enigma of arrival', naar het schilderij van Chirico. Je kunt vertrekken, maar wanneer kun je zeggen dat je ergens bent aangekomen. Een thuis hebt gevonden. Daarover - en over Naipaul - schreef Sarah Hart, die uit Engeland komend via Parijs in Leiden belandde een sleutelverhaal.  

 Is het mogelijk ergens aan te komen en daar te leven alsof het je geboortegrond was?

 In zijn meesterlijke, pijnlijk geestige roman 'A house for mister Biswas' brengt Naipaul 'thuis' terug tot de kern, het huis waar je woont. Nooit vergeet ik hoe daarin vader en zoon Naipaul op Trinidad om redenen van sociale status een cricketwedstrijd bezoeken en dan maar moeten doen of ze de spelregels begrijpen.

 En dan de luxe waar ie recht op had. Altijd het sjiekste hotel en als hij een auto kocht een sjieke Engelse wagen en niet zo'n 'Little monkey car'. Hogerop, erkenning. De Nobelprijs is hem niet onthouden.