Biografen

 Het nieuwe nummer van het 'Haagse' literaire tijdschrift Extaze gaat over biografie. Zo beschrijft Kees Ruys hoe zijn biografie van de 'Indische' schrijfster Aya Zikken met vallen en opstaan tot stand kwam. Hij doet dat in de vorm van een brief aan de schrijfster, die stierf op de avond van de presentatie van het boek.

 Ruys: 'Een ruime week daarvoor had ik je het eerste exemplaar gegeven, tijdens dat bescheiden feestje waaraan jij de naam 'Achter de rug' had gegeven. Later hoorde ik dat je van plan geweest was om een voile mee te nemen, die je tijdens die bijeenkomst telkens over je hoofd zou trekken zodra het woord biografie zou vallen. Een medewerkster van de thuiszorg had het plannetje met moeite uit je hoofd weten te praten.'

 Haar houding: een biografie verwelkomen en die dan vervloeken. Ruys: 'Hoewel je elk fragment in elke versie had gelezen en nooit afkeurend had gereageerd, zei je dat ik je bedrogen had, bes­tolen zelfs.'

 Toch hebben ze die middag samen 'Alles is voor even' nog doorgebladerd: 'We zeiden vrijwel niets, maar deze paar minuten maakten voor mij even alles goed..'.

 Een pracht van een stuk waar heel het dilemma in zit. Je leven uit handen geven - terwijl je nog leeft - eigenlijk kan dat ook niet.