Bleibe bei mir

 Dick Swidde, bekend als 'Boze Buurman', met wie ik veel hoorspelletjes opnam heeft een keer een uitzending voor me volgezongen met de Duitse liedjes die hij van huis uit kende - hij was de zoon van een kachelsmid uit Purmerend – zijn zusje begeleidde hem dan.

 Hij was zeer thuis in de liedjes van Friedrich Hollander, die Marlene Dietrich bekend maakte als Jonny, wenn du Geburtstag hast'. Maar mij zijn vooral bijgebleven 'Bleibe bei mir' waarvan ik de bladmuziek vond. En het prachtige liedje over de Kleine Elisabeth. 'Was ik von dir weiss kleine Elisabeth.. na na. Elisabeth staat vooral bekend om haar 'wunderschönes Seidenkleiden haar 'seltsame Bescheidenheid' maar ondertus­sen... Het komische Berg und Talbahn bleef me ook bij, seks bij wijze van een rit door de achtbaan. 'Dann gehts hinab, dann gehts hinauf'.

 Ik dacht aan Dick, bij wie ik elke week tekst kwam opnemen op het Suikerhofje, waar hij woonde. Eerst naar het zaalvoetbal kijken op tv, met zulke leuke jongens, die hij altijd 'ze'  noemde: 'Kijk nou valt ze alweer aggut'. En dan klaarmaken voor de rit naar Hilversum: 'handjes wassen, tandjes plakken'.

 En altijd opmerkingen naar Ischa Meijer die vaak meereed, als die weer wat moest eten: 'Maar kind, je bent al zo dik.' Ischa had groot respect voor hem.

Tags: