De eeuw van Brussel (1)

 De eeuw van Brussel, biografie van een wereldstad (1850-1914) heet het nieuwe boek van Eric Min, die eerder al een biografie van de schilder Rik Wouters schreef. Binnenkort - het verschijnt half november - praat Min in de Avonden over zijn stadsportret. Nu alvast hoe J-K.Huysmans er verbleef: 

 "Na zijn verblijf in het hotel huurt hij een gemeubileerde kamer op de Warmoesberg, vlak bij de Sint‑Hubertusgalerij. De naam van zijn hospita, weduwe Débonnaire, spaart hij op voor een personage in een volgende roman. Met het povere interieur van zijn logement kan hij weinig literairs aanvangen:

  'Gaan slapen is treurig. De kamer: een plankenvloer, vier muren met bloemetjesbehang in ruitenpatroon, een deur en een schuifraam. Als versiering een portret van wijlen koning Leopold I en zijn vrouw - zijn 'madame', zoals de Brusselaars zeggen. Op de schoorsteenmantel: een spiegel in een zwarte lijst met gouden biesjes. Op het marmeren blad ligt een afzichtelijk garnituur van rood fluweel met geborduurde schelpen. Handdoeken als lakens, en een gigantisch hoofdkussen dat tot midden het bed reikt. Je strekt je uit, en de volgende ochtend lig je zo goed als bloot op de matras, met het beddengoed opgerold onder je lijf.'

 Een wereld van verschil is het, deze Brusselse 'reis rond mijn kamer'. Geen interieur staat verder af van de opulente appartementen die Huysmans zal inrichten voor Des Esseintes, de excentrieke held van zijn roman á rebours."

 

Tags: