De meisjes Mitford

 In dagen van dreigende Brexit kan het geen kwaad een boek te lezen over de Engelse adel en conservatieven aan de rand van de Tweede Wereldoorlog. Hoe gek waren ze?

 Er waren er vrij veel die neigden naar Hitler. In 'Take six girls' de levens van de zusters Mitford beschreven door Laura Thompson kom je het ruimschoots tegen.

 Vooral de zusjes Diana - die met de Engelse Nazi Oswald Mosley trouwde, in aanwezigheid van Hitler, in de achtertuin van Goebbels - en Unity waren Hitler-fans en drongen door tot de inner circles van de Nazipartij. Net als Mussolini was Hitler een popster waar meisjes mee wegliepen.

 Hitler dronk graag kopjes thee met ze en nodigde ze uit op de Partijdagen zoals in Neurenberg in 1935. Dit zeer tegen de zin van Goebbels. Onder de 400.000 Sieg Heilroepers waren veel teenage-meisjes. Deborah Mitford schreef later dat ze in Hitlers nabij­heid trilde over al haar leden. Wel moest ze toen haar lipstick wegpoetsen.

 Thompson schrijft: 'Het was alsof de sluimerende waanzin in Hitler het zelfde in haar had gevonden en het had losgemaakt.' Sommige vrouwen houden van de rand van de duisternis. Geprivilegieerde vrouwen gaan uit met gangsters. Uit verveling. 'Diana bepleitte een pro-Duits radiostation, gericht op Engeland. Hitler zag er wel wat in. Unity neigde naar hysterie. Toen de oorlog werkelijk uitbrak schoot ze zich door het hoofd.

 Nancy, de verstandigste, schreef heel geestige boeken over haar familie die ik bijna allemaal las.

Tags: