De stem van het geweten

Daarover gaat het op 21 april bij de Vorlese Bühne in de Utrechtse molen. Een vreemde stem is het, die onrust zaait in het lijf.

Er is iets niet in orde. Je deed iets verkeerd. Maar volgens wie? Volgens mijzelf? Daar hebben we God voor uitgevonden.

 Zo haalde ik geld bij de dikke man in het vest met knopen van de bank om de hoek. Dit in de tijd dat bankmannen nog niet in het pak gingen. Een goedaardige man. Altijd een lachje bij het geld.

 Op een dag gaf hij me een briefje van 500 gulden teveel. Thuis ontdekte ik dat. Wat te doen. Ik hield het. Ik was nog arm. Het leek heel even Monopoly: 'Een vergissing van de bank in uw voordeel'

 Maar elke keer als ik bij de bank kwam was daar de blik van die man. Hij zei niks, maar ik wist heel zeker: hij weet het. Bij het opmaken van de kas aan het eind van de dag heeft hij het gemerkt.

 En dan? Moest zo'n bankbediende een tekort uit eigen zak vergoeden. Geweten is een vreemd verschijnsel.

 Ik weet zeker dat ik deze man tot mijn laatste snik zal onthouden. Vooral zijn zwijgen. En zijn blik. Maar hij zei niks. Het 'heb ik u gisteren misschien per ongeluk?' kwam niet over zijn lippen.

 En ik weet ook dat er straks aan de hemelpoort iemand staat die zegt 'Oho'. En naast hem staat dan de man van de bank. Met dat  vest. Want met zo'n vest, met knopen, kom je in de hemel.