Eli Asser (1922-2019)

'Maar juffrouw Kruivedons wat zegt u nou weer?'

'Dat staat in m'n tekst.'

'En van wie is die tekst?'

'Van Eli Asser.'

 Hoorde ik in 1954 op de radio, onder de dekens. En nu is onze grootste komische radio-tekstschrijver gestorven. Eli Asser (1922-2019) schreef nog veel meer.

 Ik had een onvergetelijke opname met hem en zijn oude kameraad Jan Oradi - Radio - die de geluiden verzorgde in Eli's serie MiMoZa, het ministerie van moeilijke zake met oa. Ko van Dijk als minister Hozebaar en Conny Stuart als secretaresse Adele de Bonbon. Nog veel ervan ken uit mijn hoofd. Maar goed, want de VARA gooide de opnamen weg. Band bewaren was duur, zei men.

 Bij onze recreatie in 1990 speelde Eli de rol van Ko van Dijk van de teksten die hij wel bewaarde en deed Jan als vanouds vooral auto's - gereden door chauffeur Johan Kaart als Sytze Vliegen - alles met de mond, hij kon vele merken, remmende, versnellende Volkswagen kever, en een hele rij honden. Eli bedacht onder veel meer als running gag de reclame-parodie 'Kukrosan', een naam voor vele producten: 'Kukrosan WC-papier veegt de kont als schuurpapier.'

 Als radiomaker was zijn bron - net als die van Jan Oradi- de BBC, de Goon show van oa. Peter Sellers en Spike Milligan. Puur studiowerk, stemmen en effecten op de microfoons zonder publiek erbij zoals bij de Snip en Snap-revue.

Tags: