Fijne Tafelzuren

 Fabrieken in de stad, ze zijn er nog. In een van de laatste, Kesbekes fabriek van Fijne Tafelzuren, brengt de Revisor, samen met oa. Gus­taaf Peek, Alma Mathi­j­sen, Anne Vegter en Simone Atangana Bekono op 21 maart een literaire avond met rondleiding. Ga erheen.

 Het familiebedrijf Kesbeke's augurkenfabriek is een nazaat. In de Pijp rook je de bierlucht van Heineken, in Zuid Blookers chocoladege­ur, afhankelijk van de windrichting. In de Jordaan waren Klene's suikerwerken. Naast het slachthuis de leverworstfabriek van Kips. In alle Amsterdamse cafés kon je een portie Kips bestellen waar soms nog botsplinters in zaten. Je zag hem uit de trein. 

 De Bruins fabriek van gevulde koeken en rondo's stond op Sloterdijk. Mijn vriendin moest er halve amandelen op de koeken leggen die op de lopende band voorbij kwamen.

 Door heel de stad reden goederentreinen. Van het verdwenen Weesperpoortstation staken locomotieven en goederenwagons over via een bruggetje ‑ dat er nog is ‑ naar de Sarphatistraat. En vandaar verder naar het Oostelijk havengebied vol fabriekssporen.

 Eens ben ik in dat verdwenen industriegebied doorgedrongen samen met een nachtwaker. Voor een radioreportage in 1968 in het Oostelijk Havengebied, dat toen nog bestond. Met een reusachtige sleutelbos gingen wij langs directiekamers, opslag en machines. Langs trappenhuizen met tegeltableaus voor de directie van het dankbare personeel tgv. een jubileum.

 En overal waren kastjes aan de muur waarin kleine sleuteltjes zaten, die hij in de trommel op zijn buik moest omdraaien zodat werd vastgelegd hoe laat we ergens waren geweest. Van tien uur tot het licht werd.

 Kaarten voor 21 maart kunnen gekocht worden via www.hetpersonage.nl of aan de deur. Omdat er beperkt plaats is, raadt men aan ze online te kopen.