Grands Magasins

 Door een groot geluk kreeg ik de catalogus van de winteraan­bieding 1880-81 van de Grands Magasins du Louvre. Een warenhuis dat alles verkocht of verzond wat je maar kon wensen. Emile Zola (1840-1902) schreef er zijn roman 'Au bonheur des dames' (1883) over, pas nog herdrukt als 'In het paradijs voor de vrouw'.

 Ik blader door de nouveautés van het verleden. De rijkdom, de koopjes. Er zit een vel tussen met uitgeknipte stukjes satijn en zwarte zijde, voor de voelende koopsters-in-spe vingers. Wat dacht u van een van de zes Ochtendjaponnen: 'van zwart of gekleurd cachemire, de rok met breeden plisse, de paletot vanvoren met een jabot vormende plissé en mooie fantaisie knoopen, prijs 39 francs'?

 Of onder de vele parapluies: 'van extra gekookte serge, paragon montuur, prachtige, geheel nieuwe stokken, met en zonder godet, voor heeren en dames, prijs 12 francs 75.

 Er werd zeer veel leer en bont verwerkt, in handmoffen van vossen- of marmottenvel of Canadaasch ottervel, of in rijtuigkleeden. Er is een 'Groote keuze van voetenzakken voor het rijtuig en de kamer, van af 4,74. Voorts 'Groote sortering van Pelzen voor Heeren en geitenvellen jachtbuizen.'

 En Belgische handschoenen, voor de dames, licht geel en carrickgeel, lengte van 8 knoopen.'

 Al lezend word je vanzelf een winkelbediende: 'Anders nog iets gewenscht mevrouw?'

Tags: