Grenzen

 Even voorbij Sils Maria is het, waar Nietzsche met zijn waterk­roes wandelde en water tapte uit de rots. Er van overtuigd dat alleen gedachten die in de buitenlucht tot hem waren gekomen van belang konden zijn. Dan de Maloja-pas over.

 Er zou een stippellijn dwars over de weg moeten lopen met aan de ene kant Svizzera, en aan de andere Italia. En even verderop is dan de samenscholing van huizen die Stampa heet en waar Alberto Giacometti, zijn broer en vader vandaan kwamen.

Grenzen. Er is een periode geweest, in Parijs, dat Giacometti bijzonder kleine figuren beeldhouwde van hem bekende personen. Vroegen ze hem 'waarom zo klein', dan zei hij bijvoorbeeld 'zo heb ik je zien aankomen in Montparpasse' het kan niet anders. 

 Eenmaal in Italië is alles anders Giacometti moet dat gekend hebben. Meteen al in Chiavenna begint dat, met de kleuren van de huizen, de arcaden.

 In Zwitserland denk ik altijd hier is oorlog geweest, zo 'ganz nett wieder aufgebaut'. Maar het probleem is dat er juist geen oorlog is geweest. W.G.Sebald, die opgroeide in zo'n huis heeft zich beklaagd over 'Verschönerung' bij restauraties van oude boerenhuizen in de Alpen. Giacometti is dus niet toevallig een Italiaan. Ik at in der Schweiz 'Kartoffelklösse' met jus. Perversie van de Italiaanse keuken.