Hildo Krop (1884‑1970)

 Hildo Krop, stadsbeeldhouwer van Amsterdam was geboren in Steenwijk, net als ik.

 Zijn beeldhouwwerken horen bij de Amsterdamse school. Het Instituut Collectie Krop in Steenwijk brengt nu een grote tentoonstelling van foto's van zijn werk en ik wil dat wel zien.

 Krop stamde uit een socialistisch bak­kersgezin en werd naar men zegt door Gerard Reve beschreven in De Avonden. Hij kwam wel bij de familie Van het Reve over de vloer. Krop kreeg ook een bakkersopleiding, vandaar Gerards omschrijving: ‘een communistische koekenbakker van geslachtsloze beelden’.

 Ook op de brug bij het ouderlijk huis van Frits van Egters, de P.L. Kramerbrug, brug 400, genoemd naar de architect die 220 Amsterdamse bruggen bouwde, zitten Krop-ornamenten. Noem de naam Hildo Krop en je zult van elke belezene Reve’s banvloek horen. Maar waar in de Avonden staat toch die passage? Ik heb het hele boek met Gerard opgenomen, maar kan het me niet herinneren.

ps. Wat Gerard Reve schreef over Hildo Krop staat in Moeder en zoon (1980). Op pagina 10 beschrijft hij zijn lagere school: ''de Rozenburgschool, was gelegen aan het Zuivelplein, en was de rechts buitenste van een zeer dreigend, in de art deco-stijl van de jaren '20 opgetrokken, vestingachtig complex van drie scholen, versierd, indien men het zo mag noemen , met de verschrikkelijke beelden van de communistische banketbakker, later 'stadsbeeldhower', Hildo Krop.''

Tags: