Hoe Han van Meegeren verdween

 Het liefhebbers tijdschrift 'Eigenbouwer' is het thuis van de zich verdiepende mens. Die buiten modes om, puur op eigen inzicht de ruimte buiten het gangbare in kunst en architectuur verkent, met als gangmaker Hans Oldewarris. 

 Zo verscheen er nu nummer 11 waarin Martijn le Coutre de geschiedenis van Han van Meegeren - de Vermeer-vervalser die Hermann Göring voor 1,5 miljoen oplichtte - verder uitzoekt. Waar bleven de miljoenen? Een Hilversumse geschiedenis, zich afspelend aan de 's Gravelandseweg 31A, vlakbij de VPRO-villa, maar dit ter­zijde. Er huizen veel raadselen in die villa's.

 Van Meegeren stierf in 1947. De schrijver, tevens notaris, zocht het uit.

 Er kwam een proces in de Verenigde Staten waar hij werd geprezen als 'de man die de Nazi's belazerde'. Een tijdlang was hij ook hier heel populair. Tegelijk stonden de kunstkenners, waaronder Boymans directeur Hannema, die van Meegeren geloofde, volkomen voor joker.

 Wonderlijk verhaal met twee kanten. Je kunt Van Meegeren prijzen omdat hij de Nazi's bezwendelde, maar anderzijds was hij toch een oplichter. Er zat voor Van Meegeren niet anders op dan het maar toe te geven. De processen sleepten tot 1954.

 Maar het geld was weg.

 De Eigenbouwer is te krijgen bij oa. Athenaeum.