Houten plooien

 In hout gesneden gezichten en figuren krijgen een expressie die steen of brons mist. De hand, de messen en scalpels van de houtsnijder blijf je zien in het materiaal. Ook in kleurhoutsneden als die van Wendelien Schönfeld.

 In Boijmans hebben ze Middeleeuws hout dat ik nooit oversla, al is de pas verworven collectie Schoufour-Martin nu weer opgeborgen. Er wordt altijd bij vermeld wat de soort en kwaliteit van het hout is liefst lindehout. En daarbij - als ze gekleurd zijn - wat er in welke tijd voor verf op gestreken is.

 Wat je kunt zien zijn meestal losgesneden figuren uit wat heet retabels, Beeldengroepen bedoeld voor achter het altaar, dat immers een tafel is waaraan het Avondmaal gegeten wordt. Brood en wijn, dit is mijn bloed, dit is mijn lichaam. En daarachter dan taferelen uit de lijdensweg of heiligen.

 In hout. Hout is dicht bij huis, aanraakbaar, bezield, misschien omdat het van een levende boom stamt. Jozef was timmerman, en de zwijgende goedmoedigheid zelf, maar wat hij maakte is niet bekend. Geen beelden zoals die van  Tilman.Riemenschneider in Würzburg.

 Houtsneden zie je weinig meer. Hout is geduld. Een missnede en je kunt opnieuw beginnen. W.F.Hermans gaf een bundel de titel 'Houten leeuwen en leeuwen van goud'.