Ida Does (4)

 Is terug op Aruba en bericht over haar filmexpeditie naar St.Lucia ter gelegen­heid van de 82ste verjaardag van de dichter Derek Walcott. Ze schrijft:

 'Bijgelovig is een groot woord, maar ik heb het een andere naam gegeven. Signalen. Als ze niet lijken te komen, geef ik ze zelf. Aan mezelf. Zo kwam het dat ik al maanden droomde van een openingsscène voor de film met Walcott. Witte reigers in tropisch groen. Zijn laatste bundel gedichten draagt de titel 'white egrets'. Ik vroeg hem ernaar, tijdens een van onze voorbereidende telefoongesprekken, die nooit langer duurden dan 10 minuten.

"Je kunt ze hier zien, net buiten mijn studio op de laan. Het is een prachtige plek," vulde hij aan. Op weg naar St.Lucia taxiede het LIAT vliegtuigje de baan af op het vliegveld van Antigua.. en net voor het opstijgen zag ik hem, of is het haar. Een witte reiger, voorzichtig stappend langs de kant.  Eenmaal op St.Lucia ging er geen dag voorbij of we zagen ze, met tientallen in bomen, scherend langs de groene bergen, in de nabijheid van bruine koeien en paarden.'

 Wordt vervolgd.

Tags: