Inbraakberichten

 Hans Heesen opent zijn boek 'Naar Zutphen' met tekstfragmenten die in Het verzameld werk van Daniil Charms niet hadden misstaan. Het soort teksten dat je vroeger vond als je oud behang afk­rabde. Van een bijzondere schoonheid, en geheel los van de tijd. Het boek begint zo:

 'Toen ik laatst voor een boodschap mijn huis verliet hing er een plastic tas aan de voordeur. Iemand moest hem daar net hebben opgehangen, want even daarvoor had ik opengedaan voor een pakketbezorger en toen hing hij er nog niet. Wat moest die tas daar? Was hij voor mij bestemd? Waarom dan niet even aangebeld? Ik keek links en rechts de straat in, maar zag niemand. De tas zat vol krantenknipsels. Ik haalde er een uit. En vergeeld stuk krant, ongedateerd maar zoals uit de inhoud bleek van voor de invoering van de euro:

'Bij een inbraak in een woning aan de Leeuwerikstraat, via een raam aan de achterzijde, zijn woensdagavond een videorecorder, twee giropassen, een rijbewijs, zeventig cd's en een bedrag van f 200 weggenomen. De buit had een waarde van f 4000.'

Nu kan een Drosteverpleegster ontstaan, die zou gaan als volgt: ' In de Laarstraat in Zutphen, bij de heer Heesen...' etc.

Tags: