Isabella

 In 2007 schreef Frits Scholten een boekje over wat voorgangers van het Rijksmuseum in 1691 kochten: tien bronzen beelden van zg. 'pleurants' (treurenden) afkomstig van het graf van Isabella van Bourbon, de Bourgondische vrouw van Karel de Stoute. Met illustraties die de Bourgondische hofcultuur in beeld brengen, precies in de tijd dat kunst en politiek elkaar vonden en er even geen oorlog was.

 Al had Karel de Stoute de gewoonte zijn kostbare tapijten overal - ook naar de slagvelden - mee te nemen. Tapijten waren duurder en belangrijker dan schilderijen.

 Maar waar het in de Amsterdamse aankoop om draaide, je krijgt een prachtig overzicht van de Bourgondische hofmode, de telkenjare wisselende modes en vooral de hoofddeksels, sieraden, schilderijen en schoenen.

 Er is nooit meer een modebewuster, inventiever tijd geweest.

 Aan het hof op de Brusselse Coudenberg - een paar jaar terug was de nu ondergrondse grote zaal nog te bezoeken - werkten niet minder dan 131 man personeel, waaronder 18 'dames en demoiselles d'honneur', 6 kameniers, 3 chevaliers 'd honneur' en 3 'maitres d'hotel'. De adel reisde veel om zijn macht te bevestigen. In 1464 stierf Isabelle, op de terugtocht uit Gorkum