Ischa verder

Over de Prinsengracht liepen we, producer Leonie Smit en ik en daar stond Ischa voor onze neus. Hij bekeek ons aandachtig en zei toen: 'Ik wil ergens bij horen, kan ik niet bij jullie horen?' In een impuls zei ik 'Ja dat is goed en met en blik op Leonie 'Ja toch?' 'Ja hoor.' En zo liepen we gedrieën verder. Na een kopje koffie was er een radioprogramma. Vanuit de bovenzaal van Eik & Linde, zijn stamcafé.

 Bevriend zijn we nooit geraakt, als dat al mogelijk was. Wel kwam hij vaak langs, in De Pijp, Op een van zijn vaste wandelingen langs het Joodse schooltje aan de Van Ostadestraat. Eerste woorden altijd: 'Kan ik even bellen?' Er waren nog geen mobieltjes. Ik zag hem voor het eerst bij een cabaretwedstrijd in het AMVJ-gebouw aan het Leidseplein. Andre van Duyn won, Ischa werd derde. In 1965.

 Hij werd de man met de meeste doorgestreepte adressen in m'n agenda. Vrouwen, die hij na een tijdje met 'Mammie' aanriep. 'Mammie, zal ik ijs halen?' Zo kwam hij in het zaaltje boven Eik & Linde steevast binnen voor de repetitie van zijn liedjes met 'Hier ben ik jongens, leuk he'. Ischa schiep zijn eigen gezin waar hij kwam. Met vrouwen was hij 'serieel monogaam'.

 Wat hij ook uitspookte, iedereen vergaf hem alles. Behalve de kunstenares Ida Lohman. Ze had in het buitenland gewerkt en geen idee wie Ischa Meijer was. Die vermoeid aan het interview begon met z'n psychotherapeutische graproutine. 'Nou vertel het maar. Hoe was het vroeger thuis? Pappie, mammie?' Na drie vragen schoof ze de microfoon weg, zeggende 'Nou als het zo gaat, dat doe ik niet hoor.' Nu was er nog een kwartier zendtijd over. Maar de band had nog wel drie liedjes in voorraad en er was altijd nog het melodietje van Jacques Tati uit 'Mon oncle' dat je eindeloos kon rekken. Na afloop hebben Ischa en Ida nog lange tijd gepraat. Maar dat is niet uitgezonden.

 Op den duur was duidelijk dat hij toch ook op de VPRO-televisie zou moeten verschijnen. Met chef Roelof Kiers werd gepraat en goed, hij mocht langskomen in de televisie-villa. Op het afgesproken uur zat hij daar. Kiers liet hem een half uurtje wachten, kwam toen de gang op en vroeg 'Wat kom je doen?' Niet lang daarna was er Joop van den Ende. Een producente kwam de band keurige nieuwe jasjes aanmeten.

PS. Op 14 februari brengt de Human in de ‘grote’ OBA een programma over Ischa. Aanvang 20.30