Jubileum

Even geduld AUB..
De televisie jubileert. Jubileren is goedkoop. Oude beelden kosten weinig. Wat ze oproepen? De huiskamer van de Indische familie Worms, die als eersten in de straat een toestel hadden, dat ook buiten de uitzendingen op het testbeeld bleef staan. Maar wat er nu 70 jaar geleden is?
Niet dit. Het was in de oude VARA-studio, waar ze alles beter wisten. Ik was uitgenodigd om mee te denken aan een nieuw satirisch programma. En ze zaten er allemaal: Koos Postema, Herman Wigbold, Henk Terlingen etcetera. 
Naast mij zat een nette meneer met een zware bril die ik niet kon thuisbrengen. Tot de koffie kwam. Hij schonk mij in en vroeg: 'Suiker? Melk?'
Ik schrok me rot. Die stem! Het was de stem van het Polygoon-journaal in de bioscoop, die nu tijdens de herdenking weer vaak klinkt: Philip Bloemendal. Nooit had ik me daar een voorkomen bij gedacht, maar nu.
Ik zat daar omdat ik jong en veelbelovend was, vernam ik. En toen Wibold een paar lumineuze ideeen had opgesomd om de toon van de gedachte satire aan te geven begreep ik iets. Zo was de begrafenis van de auto bedacht, in een kuil op een echt kerkhof gefilmd. Melig links, leek me, dus toen ik het woord kreeg stelde ik de begrafenis van de PvdA voor. Het bleef stil.