Kees Hoekert (1929-2017)

 Toen ik In november '67 op Kattenburg was komen wonen ging ik vaak bij Kees H­oekert langs, mijn overbuurman op de woonboot waar geleidelijk de Lowlands Weed Company groeide. 'Wiet maakt fiet, stuf maakt duf' was zijn slagzin­. Wettelijk beschermd door het zg. Windkeringsbesluit dat voor marihuanaplanten gold.

 Provo's als Jasper Grootveld en Hans Tuynman kwamen ook vaak langs. Ik weet nog dat Tuynman ontdekt had dat je 's avonds naar de Telegraaf kon bellen om rouwadvertenties door te geven. Die werden dan in de ochtendkrant geplaatst, de rekening kwam later. En zo hebben we heel wat mensen laten overlijden.

 Radiomedewerker werd Kees toen hij met zijn unieke donderstem de teksten ging lezen voor onze serie Grote Momenten uit de Wereldgeschiedenis in VPRO-vrijdag. Een parodie op de Radio Volksuniversiteit, geschreven door Jan Donkers. Wekelijks behandelden we binnen vijf minuten een groot onderwerp als Het Communisme of De Elfstedentocht, steeds onderbroken door 'zie afbeelding drie, pagina twee in uw tekstboek'. En dan hoorde je even Stalin.

 De verbindende tekst werd gesproken door de echte mevrouw die op de radio de teksten bij de Volksuniversiteit las. Maar het was de unieke stem van Kees Hoekert, die het hem deed. Die stem was zo luid dat je hem door het dubbele glas van de studio nog woordelijk kon verstaan. De vaste opening luidde: 'Op zijn pelgrimstocht door de eeuwen heen heeft de mensheid...'. Etc.

 De altijd vriendelijke wegbereider van het nieuwe wietbeleid (1929-2017) is gestorven. Met een glimlach, zonder twijfel.