Lines of thought

 Paulien Oltheten is terug! Nu in het Amsterdamse Stedelijk. Met Drawing lines of thought. Weer zo’n heel eigen samengang van foto's, filmpjes, bijsch­riftkrab­bels, tekeningen en teksten. Van mensen die zich bewegen in het openbaar.

 Drawing lines of thought. In alle betekenissen die je maar kunt verzinnen. Trek je een streep over het plaveisel dan zullen voetgangers hem volgen. Komt er iemand van de andere kant die dat ook doet dat volgt een aarzelmoment: wie wijkt uit?

 Vragen. Waarom gaan mensen midden in een cirkel staan? Waarom vormen ze kringetjes.

 Indrukwekkend is de langzaam lopende man. Op Wall Street, waar iedereen zich haast. Paulien filmde hem. Maar was niet tevreden en ging terug. Een bankreceptioniste spoorde hem op. Hij bleek advocaat en zover ik begreep betrokken geweest bij een bankdebacle. Langzaam liep hij, in diepe gedachten voor de rechtbank waar faillissementen behandeld worden. Zijn briefje aan Paulien hangt erbij, in het Stedelijk. Langzaam lopen valt erg op.

 Maar er zijn ook veel alledaagse denklijnen. Zoals die in de broekspijpen van de fietser, die bij elke trap omhoog worden getrokken. Zo brengt Paulien Oltheten het lijnenspel in beeld dat lijf en geest voortdurend vormen. Waarom ik daarbij steeds moet giechelen weet ik niet. Je voelt je voortdurend betrapt, dat zal het zijn.