het altaar in de funiculare

Meer funiculare

 Tot de dag van vandaag kun je je nieuwe auto laten inzegenen. Bijvoorbeeld bij het indrukwekkende heiligdom van Scherpen­heuvel in Belgie. Waar een rij misdienaars (?) in witte hemden klaarstaat bij een emmertje met wijwater, de kwast paraat.

 In de bovenstad van Mondovi werd zo een nieuwe serie wagons van de funicolare ingezegend op 18 mei 1941. De pastoor had daartoe een compleet kerkje - met altaar - ingericht in een van de wagons. Daar werd het lichaam van Christus ontvangen, de mis opgedragen.

 De allermooiste funicolare waar ik ooit mee reed, ik hoop dat hij nog rijdt, is in Genua, te beginnen achter station Porta Principe. Zijn naam is me niet duidelijk. De Sant'Anna? Vanuit de stad omhoog naar een dorpje, met een cafe voor de j­agers.

 Het spoor gaat sinds 1891 vlak langs de meerverdiepingen huizen. Je ziet winkelramen en families aan de eetttafel. Tot je tussen de bomen terecht komt. Eindpunt. Uitzicht over zee. Een loods vol gereedschap­pen. Sinds de restauratie gaat hij elektrisch en is hier de waterkracht niet meer in gebruik.

 Maar hij is gerestaureerd en rijdt weer. Ik keek naar de wagen­voerder en de conducteur in de zon en besloot dat hier het geluk woonde.