Menselijke maat

 Architectuur is psychologie. Afmetingen van gebouwen kun je niet anders zien dan met een mensengestalte ernaast. Of het nu om de god van de kathedralen gaat of om een gouden toren van Donald Trump het gaat om imponeren. Pyramides kunnen niet kleiner zijn dan hun voorgangers.

 Aan Albert Speer, Hitlers architect, werd pas nog een expositie gewijd in Berlijn. Daar is de leidraad de Mythos Ger­mania het nieuwe Berlijn van Hitler en Speer. In 'Duitse passages' beschrijft Lo van Driel de ontwerpen voor het nieuwe Berlijn.

 Speer was gek op schijnwerpers en 'Fahnen', grote wapperende vlaggen en spandoeken. Dat was net wat architectuur nodig had. Een 'kathedraal van licht.' Parades werden liepen zorgvuldig uitgelicht in de pas. Hitler hielp mee met de ontwerpen. Er moest een soort Arc de Triomfe komen in het midden. En o nee, geen bierbuiken. Speer verzorgde de choreografie en de decors, de techniek en requisieten in Neurenberg. Al wist hij zich daarvan bij zijn proces niets meer van te herinneren.

 Er moest een Forum Germaniae komen met een centrale hal van 320 meter hoog. Baudet zou er zijn vingers bij aflikken.