Neil Innes

Neil Innes is gestorven. In de krant wordt hij herdacht als medewerker van Monty Python. Maar waar het om ging was de Bonzo Dog Band. Met Doo-Dah ertussen in ’t begin.

 Ik ontmoette ze  in Paradiso in een zomernacht ik denk in 1969. Op het eind van een van hun laatste toernees. Groter chaos zag je zelden op een podium. En dat moesten wij opnemen.

 Hun busje was volgeladen met kartonnen dozen vol onduidelijke attributen. Onvergetelijk was de met een tuinslag verlengde trompet waarvan Vivian Stanshall de beker boven zijn hoofd rondzwierde onder het spelen.

 Je moet weten, ze kwamen van de kunstacademie en hadden daar besloten een orkest op te richten. Helaas kon niemand een instrument bespelen. Dus kochten ze in een pawnshop een heleboel afgedankte blaasinstrumenten. Daarmee gingen ze de Londense pubs langs en vroegen om verzoeknummers. Stanshall tikte af en iedereen blies zo hard hij kon. Maar muziek was er niet in te ontdekken. Dan werden ze het cafe uit gesmeten. Dat was hun opvatting van Da-Da.

 Op den duur kwam er eentje bij die echt gitaar kon spelen: Neil Innes. Die liedjes voor ze schreef als I’m the urban spaceman. Neil werd ook de huistherapeut, die mensen als de voortdurend depressieve, maar geniale voordrachtskunstenaar Stanshall kon bemoederen.

 Hij was bevriend met Freek de Jonge, met wie hij nog gezongen heeft bij ons op de radio. Het was de dag dat mijn moeder stierf. Ik vertelde hem dat. En hij zei ‘You need a hug’, waarna hij me langdurig omhelsde.

Zonder Neil Innes had de Bonzo Dog Band nooit bestaan. Ze kwamen net uit de Verenigde Staten na een mislukte toernee. Uitgeput. De band stond op het punt van uiteen vallen. Het concert in Paradiso eindigde in de vroege ochtend. Toen gooide men de zijdeuren open, waardoor de ochtendzon het gezelschap onverbiddelijk bescheen: Innes en Stanshall, maar ook drummer ‘Legs’ Larry Smith, Rodney ‘Rhino’ Slater met z’n sax en natuurlijk de ‘mad professor’, robotbouwer Roger Spear, bij ik thuis nog een tv-filmpje gemaakt heb dat op Avondlog staat.

Tags: