Ontsporing

 Hans, mijn eerste vriendje met wie ik uit op het Perzische vloerkleed hele steden liet oprijzen en van meccano vreemde hijskranen bouwde had een voorkeur voor het woordje 'ingewikkeld'. 'Dit wordt een heel ingewikkeld toestel.'

 Vandaag was een mannendag. Eerst kwam Marcel mijn twee computers omzetten op Windows 10. Ingewikkeld! Anders dan Hans prevelde hij bij het hanteren van de schroevendraaier niet dat woord. Wel maakte hij af en toe zacht zoeme­nde geluiden.

 Het woei en regende buiten. De kachel stond vrij hoog. Het woordje 'ingewikkeld' wees naar de wereldheerschappij van iemand die alles begreep.

 Maar Hans was al bezig zijn spoorbaan uit te leggen: Fleischmann, geen Märklin. Hij verfoeide het onechte drie railsysteem. Ook moesten er bergen komen. Ze ontstonden uit een kleedje met blokken eronder. En tunnels.

 Ik begreep waar Hans naartoe wilde. De kruising was zijn pronkstuk. En zo ontstond vlak bij de uitgang van de tunnel de gevaarlijke kruising, waar vroeg of laat zijn twee locomotieven met wagonnetjes op elkaar zouden botsen.

 Het spoorwegongeluk was magistraal.

 En Windows 10 doet het nu.