Plukken

 Veel reacties op de 'Boom der vruchtbaarheid' uit Massa Marit­tima. Zelf vond ik dit, in het mooie 'In het hart van het hart van de schrijn', een prachtige verkenning door de fysieke Middeleeuwen van de Franse Anne Kawala, uitgebracht door Perdu en Tijdschrift Terras en vertaald door Kim Andringa. Toen het gebruikelijk was het hart van een geliefde uit te snijden en apart te bewaren in een kostbare schrijn.

 Uit haar 'Gedicht van de bomen met ballen en roeden':

 'In het hart van het hart van de Middeleeuwen kunnen ook vulva's geplukt worden/ in het hart van het hart van de middeleeuwen zijn bomen met opgerichte roeden populair worden verboden tijdens de Reformatie/ van het hart van het hart van de Middeleeuwen tot aan het eind zijn bomen met opgerichte roeden populair, carnavals, processies en pelgrimstochten, bomen met roeden, gevleugelde vulva's en andere vrome badges worden op de kragen van tunieken, capes en wambuizen van pelgrims gedragen.../

 Kawala doorbladert Anna van Bretagne's 'Levens der beroemde vrouwen', geïllustreerde door Jeanne de Montbaston. Waarin een non van een boom de opgerichte roeden plukt. En dan staat er: 'Weerstand bieden aan de natuurlijke drang is zinloos! Zelfs het kloosterkleed zal u niet sterken! Streel de veertiende eeuw, streel. Pluk de genietingen des levens! Streel de nonnen (...)

 PS. In een noot vertelt Anne Kawala over de 'lullenbomen' die in heel Europa verschenen. Ook over die in Massa. Kenner is de uroloog Johan Mattelaer, die ook de Roman de la Rose noemt waarin op de illustraties van De Montbaston jonge nonnen onder hun habijt hun geplukte penissen verbergen.