Portretteeren

 Wat kun je aan iemands gezicht zien? Lodewijk van Deyssel maakte zich zorgen over zijn uiterlijk. Niet zonder ironie. Belangrijk was dat hij scheel keek, 'naar buiten'. Harry Prick vertelde me hoe ze in Haarlem over straat liepen en dat toen Van Deyssel voor hem uit ging, hij schalks opmerkte 'Ek neem u waer'.

 Hij schreef in 1932 over geschilderde of gefotografeerde gezichten: 'De hoofdzaak bij portretteeren is, dat men van den te portret­teeren persoon die gelaatsuitdrukking wedergeeft, in welke zijne hoofdzakelijke levensbeschouwing, zoowel als zijn aard zich bevinden.'

 Kan dat? Het is eindeloos geprobeerd. Toch hangt er veel van af. Bij verkiezingen bepaalt het uiterlijk waarschijnlijk een goed deel van de uitslagen.

 En Willem Holleeder is om zo te zien toch een keurige jongen.

 Van Deyssel had het niet over gezichten in beweging. Daaraan zou meer af te lezen kunnen zijn. Maar er is een hele industrie die uiterlijken naar wens kan bijwerken. Het haar van Wilders heeft hem toch eerder geholpen dan tegengewerkt.

 En vanavond dan Theresa May en Jean Claude Juncker in het spel van de gezichten. Achter May's charme lijkt een koppigheid te zitten die haar ongeschikt maakt voor diplomatie. En bonhomme Juncker lijkt haar te slim af. Maar het zou net zo goed andersom kunnen zijn.