The road to Mandalay

 Diit gebeurt overal. Met die gedachte verlaat je de bioscoop. Een vluchtpoging naar een beter leven die mislukt. 'Economische vluchtelingen' heette dat tot voor kort. In deze film van regisseur Midi Z gaan migranten niet van Afrika naar Europa maar van het straatarme Myanmar naar Thailand, naar Bangkok.

 Een film waarbij je als toeschouwer niets anders kan doen dan gespannen kijken hoe en wanneer de onderneming zal stranden.

 Mandalay is voor Boeddhisten de 'koninklijke stad', waar je het geluk zult vinden. En even lijkt er iets te lukken. De grensoversteek met mensensmokkelaars. De eerste horde wordt genomen. De jongen Guo en het meisje Lianqing komen levend aan.

 Hij raakt verliefd op haar, het is tenslotte een film. Ze dromen van een eigen restaurant op Taiwan. Maar nu eerst werk zoeken in Bangkok. En de vraag is legaal of illegaal?

 Het meisje kiest voor legaal, de worsteling door de corrupte ambtelijke molens om aan papieren te komen. Wat eindigt in de prostitutie. En dat kan Guo niet kan verdragen.

 Ga het tragisch slot zien. En denk aan de ontelbare lotgenoten, overal.