Slapstick

 Erg Engels, erg toneel is de film The Party van Sally Potter. Met een paar van de beste Engelse acteurs van dit moment. Vooral Kirstin Scott Thomas. Die worden losgelaten op een modern slapstickscript. En hun kans grijpen flink uit te pakken, zeg maar te schmieren.

 Een toneelstuk waarin tijd, plaats en handeling keurig steeds de zelfde blijven. We zien de feestgangers binnenkomen voor de viering van een benoeming tot schaduwminister van de vrouwelijke hoofdrol.

 De rollen blijven nadrukkelijk acteurs.

 Dan begint het grote door de mand vallen. De manden waar de aanwezigen doorheen vallen zie je van verre klaarstaan, veel overspel, veel eigentijdse onzinpraat.

 Als professor Bill het feest opent door de openbaring dat hij terminale kanker heeft en zijn Duitse vriend, de spiritual healer Gottfried (Bruno Ganz) zijn arsenaal aan alternatieve geneeswijzen op hem loslaat wordt het al te grappig. Nu ja, Simon Vinkenoog beweerde ook al dat kanker ervan kwam dat je jezelf 'ziek dacht'. En ook professor Bill wil er maar al te graag in geloven, zoals iedereen die terminaal ziek is naar het Moerman-dieet grijpt omdat er niets anders is.

 En als dan de oven begint te roken en een lesbische dame zwanger blijkt van een drieling dwaalt de aandacht voorgoed af.