Styx

 Rike, een 40jarige Duitse arts op sabbatical zeilt solo over de oceaan. Doel, het eiland Ascuncion. O die mooie natuur. Haar zeewaardig jacht heet ook Asa Gray. Naar de concurrent van Darwin. Maar er komt veel tussen.

 Midden op de oceaan krijgt ze na een storm een zinkende vissersboot in zicht vol vluchtelingen. Sommige ziet ze overboord springen. Eentje de 14-jarige Kingsley, in een verscheurd shirt met Ronaldo erop, nummer 7, waarin heel het drama besloten ligt. lukt het zwemmend haar zeiljacht te bereiken, halfdood. Ze vist hem op en redt hem. En hij komt bij. Maar wat nu? De kunstwacht beveelt haar per marifoon in haar eigen belang verder te varen. Er komt wel hulp, maar dat duurt en duurt. Een handelschip weigert hulp want dat wil zijn firma niet.

 De boot blijft in zicht en Kingsley weet dat oa. zijn zuster aan boord is en wieweet al omgekomen van dorst of hoe ook. Hij gooit in wanhoop Rike overboord, maar die komt terug.

 In het script van Wolfgang Fischer is de titel, Styx, de rivier in de onderwereld tussen leven en dood tot z'n morele essentie teruggebracht. Blanke rijke vrouw op vakantie ontmoet vluchteling. Ze kan onmogelijk iedereen aan boord van het wrak opnemen, dat zou ook haar eigen dood betekenen. Het jongetje wil op z'n minst zijn zuster redden. Allebei onmogelijk.

 Als de kustwacht eindelijk komt zijn de vluchtelingen bijna allemaal dood en is Rike vervallen in een catatone zwijgzaamheid. Niets dringt meer tot haar door. Van haar dokterseed van Hippocrates is niets meer over.