Thierry Poncelet 2

 De hondenschilderijen van Thierry Poncelet blijken een ideaal grieponderwerp. Ben Joosten wees me op zijn illustere voorganger de Amerikaan Cassius Coolidge, bekend van zijn wereldwijd verspreide kaartende honden. Weliswaar een mindere schilder. Poncelet is een meester in gezichtsuitdrukkingen.

 Poncelet had na veel aandringen in december 2015 - toen 69 jaar oud - een allerlaatste tentoonstelling in de WM Gallery in Antwerpen van Patrick Declerck, met 26 nooit eerder vertoonde schilderijen, deels voor de gelegenheid gemaakt. Fans van hem waren en zijn oa. Johnny Halliday en Farah Diba.

 Zijn werkwijze: hij zoekt achttiende‑ en negentiende‑eeuwse portretschilderijen op veilingen, in antiekwinkels en bij publieke verkopen, verwijdert minutieus het menselijk gezicht en vervangt dat door een hondenkop. Hij zegt: 'Mijn hondenportretten combineren mijn favoriete twee zaken in de wereld: antieke schilderijen die ik verzamel, en honden', zegt hij. Hij trok zich sindsdien terug in anonimiteit, in zijn huis in Monaco, waar hij rustig blijft schilderen zonder de intentie om het ooit nog aan het publiek te tonen.

 Bijzonderheden: Hij werd geboren in Brussel, in 1946 en groeide op in Manche en Famenne. Zijn grootmoeder, een bekende portretschilderes moedigde hem aan.

 Hij studeerde wat aan de academie St. Luc, maar is autodidact, al werkte hij als restaurateur. Zijn favoriete vrije tijdsbesteding is het uitlaten van zijn hond.