T.M.F.Steen

 'Binnenkort' (sinds 1972 de vaste aankondiging) verschijnt bij De Harmonie het verzameld werk van T.M.F.Steen, met een inleiding van K.Schippers.

 Tom Steen (1927-1969) was typograaf bij het Algemeen Handelsblad en vooral een productief schrijver van stukken over film, strips en taal en al wat daarbij komt, in tal van bladen. Steen wist alles. Ik ontmoette hem op het kantoortje van uitgevers Thomas Rap en Jaco Groot op de bovenverdieping in de Reguliersdwarsstraat ('boven de kapper'). Daar zat hij vaak en vertelde. Hij sprak je altijd aan met je volledige naam: 'Zeg Wim Noordhoek, wist jij dat...'. Ik kreeg langspeelplaten van hem voor mijn radiowerk, waar ik jingles uit monteerde, oa. van Mr.Magoo.

 Steen rookte hash, nogal veel. Op een dag kwam hij binnen met zijn verzameling pijpjes en chillums, of ze die wilden opbergen, want hij rookte niet meer.

 In het nieuwe nummer van Piet Schreuders' Furore blijkt hij postuum medewerker van dat blad te zijn geworden. Geen toeval, als iemand een voorloper en inspirator van Piet Schreuders genoemd kan worden is het T.M.F.Steen. In dit nummer schrijft hij over de Duitse Atlas Filmhefte, een liefhebbersblad. Waaruit ik nu oa. leer hoe het met de hand inkleuren van stukjes in Tati's 'Jour de fête' toeging.

 Leefde Tom Steen nog dat zou ik hem vragen naar de zwartwitte tv-serie 'Headline Press Service', over een persbureau, bemand door vier identieke reporters met kleine hoedjes, in de band waarvan soms briefjes staken, en als baas bullebak Jim Backus: 'You're fired, get out!'. Waarna de glazen deur met de letters Headline Press Service weer eens sneuvelde. Backus, die nota bene ook de stem van Mr.Magoo deed.

Tags: