Vruchtbaar

 In Massa Marittima, waar ik meermalen was, werd in 1999, in de openbare fontein aan de Via Ximenes, bij de Dom een fresco ontdekt, van een ooit populair onderwerp, de 'lullenboom', ook wel de boom der vruchtbaar­heid. Er hangen er veel in de takken en op de plaatjes zijn het nonnen die ze plukken.

 Ik denk dat ik weet waar, want ik ken Massa. In de openbare fontein bevindt zich een uniek 13e-eeuw  fresco, l'Albero della fecondita. Deze Boom van Vruchtbaarheid werd bij toeval ontdekt in de Fonti dell'Abbondanza, de open­bare fontein en voormalige wasplaats aan de Via Ximenes, niet zover van de Duomo. De fontein ontleent haar naam aan het Palazzo dell'Abbondanza waar ze deel van uitmaakt.

 Het fresco werd geschilderd op het muurvlak van de arcade van een publieke plaats. De grote symmetrisch geschilderde boom heeft kleine rode puntvormige bladeren, en vruchten die stevige fallu­ssen v­oorstellen, 25 mooi gestrekte penissen en testikels die door een zevental vrouwen onder de boom geplukt of verzameld wor­den. Twee vrouwen vliegen elkaar voor een fallus in de haren.

 Ik kwam daar altijd bij de sigarettenwinkel om de hoek voor de erg mooie eigenares. Maar toen ik er vorig jaar terug­keerde en vroeg of ze me nog herkende zie ze nee, niet. Maar haar zoontje, toen een peuter, nu een hulp in de winkel keek me aandachtig aan en zei 'Maar ik wel mama. Ik herken hem.'

Tags: