Wunderschönes Seidenkleid

 Een gedicht of prozastuk opzoeken is op internet eenvoudig. Muziek waarvan je de titel niet weet bijna onmogelijk. Nu is het de kleine Elizabeth die me niet meer loslaat. Maar waar vind ik haar tekst?

 Ik weet dat het liedje geschreven werd door Friedrich Hol­lander omdat Dick Swidde het me voorzong. De zoon van de kachelsmid uit Purmerend, bekend als de Boze Buurman uit Ja Zuste­r­... Dick gluurde als kind al door een kier naar het variete. En zag de moeder van Fien de la Mar, genaamd Pien de la Mar met schlage­rs als Die tolle Lola.

 Later kocht hij ze op papier. We namen zijn Duitse liedjes voor de radio op. En zo kwam Die Kleine Elizabeth van Friedrich Hollander in mijn hoofd. En ging er nooit meer uit.

 Eens, toen de Stopera gebouwd moest worden was er een theater­tje in de bouwput. Met een tent voor optre­dens. Daar zou Dick zijn Duitse liedjes doen. Het regende zacht. Halverwege kwam een klein zwart jongetje door het zand naar de Boze Buurman toegelopen. Die hem midden in een liedje streng aankeek en zei: 'Zo kind, ga jij maar weer terug naar je moe.' Het kind deinsde terug.

 Maar nu Die kleine Elizabeth. Een paar regels weet ik, de rest kan ik nergens vinden. Elizabeth gaat zo:

'Was ich von dir weiss kleine Elizabeth..

Na na..

Mir wirds kalt und heiss kleine Elizabeth..

Na na..'

 En daar houdt het bij mij op, de melodie gaat door. Iedereen heeft het over haar. Vooral over haar 'himmlische Bescheide­nheid' wat rijmt op haar 'wunderschones Seidenkleid'. Maar de tekst?

Een keurig meisje die Elizabeth, maar als je eens wist. Tekstdichter Friedrich Hollander vluchtte in 1933 als jood naar Amerika maar hij stierf in München in 1976.

Tags: