Zwaard

 Zodra ik weer goed lezen kan koop ik Jan Fontijns biografie van Jacob Israël de Haan. Een staaroperatie maakt een tijdelijke eenoog van me en dat went niet vlug. Lezen gaat een beetje. Zo las ik Fontijn op Facebook over het Israël van nu.

 "In deze dagen van politieke onrust en moorden in Israël moet ik weer aan Jacob Israël de Haan denken (...). Begin 1919 kwam hij in Palestina aan. Het was voor hem duidelijk dat de Joden voortdurend geconfronteerd zouden worden met de Arabische kwestie. Hij schreef in het Handelsblad: 'Wij zijn wel een volk zonder land, maar ons land is niet een land zonder volk. Wat met de Arabieren?'

 De politieke crisis, af en toe cul­minerend in uitbarstingen van geweld, bracht hem steeds meer in een toestand van onrust en depressie. Zijn afkeer van de zionistische politiek en zijn vriendschap met Arabieren werden hem fataal. Hij werd in 1924 door de zionisten vermoord."

 De ambassade in Jeruzalem werd nu geopend. De twee beloofde landen, Amerika en Israël weten God aan hun kant.

 In zijn boek Amerika laat Franz Kaffa zijn held Karl Rosmann de haven van New York binnenvaren. Hij ziet het vrij­heidsbeeld, Niet met een toorts maar met een zwaard in haar hand.