ander gxzicht
handschrift

Excavating Kafka (3)

 Wat maakt de verhalen van Kafka zo goed?James Hawes geeft een antwoord dat ik nog lang met me zal dragen. Het is hun ongerijmdheid. Die de ongerijmdheid van het leven is. Dat laat hij zien aan de hand van het verhaal 'Das Urteil' waarin een oude, gebrekkige vader - 'out of the blue' - zijn zoon veroordeelt tot de dood door verdrinking. Waarna de zoon het huis uit stormt en zich van de brug af stort, in de rivier.

 Een verhaal schijnbaar zonde enige logica. Toch moet het zo zijn, weet de lezer. Zo zijn vaders, zo zijn zonen. Het is niet dat de vader 'gelijk heeft' zegt Hawes, hij wint eenvoudig de strijd van de wil.De zelfde schijnbare ongerijmdheid zie je in Het Proces, waarin Jozef K. wordt veroordeeld, maar door wie? Waarom? Hij wordt veroordeeld. Geen ontkomen aan. Zo werkt het. Ga na hoe het toegaat in families, in vergaderingen of andere groepsprocessen.

 Sommige argumenten of beter gemoedsbewegingen blijken - tegen alle redelijkheid en logica in - opeens doorslaggevend. Waarom? Er is een groot verschil tussen de wereld zoals hij zou moeten zijn en zoals hij is. Dat is al zo sinds het boek Job. Dat verschil is de grondstof van Kafka's verhalen. Aldus James Hawes.Voor de hand liggende dingen, maar wie zegt ze?

Tags: