het échte kostuum van de échte Sneeuwwitje?
Pilvi in haar atelier op de Rijksakademie

Pilvi Takala (4)

Zelf speelt Pilvi Takala bijna altijd de hoofdrol in haar films. Voor een verborgen camera. Behalve als Sneeuwwitje zie je haar als leerlinge aan een kostschool in Glasgow (in schooluniformpje), als opgedofte deelneemster aan een dansavond in Estland of als stagiaire op een kantoor in Helsinki. Experimenten in ongewoon gedrag en hoe dat uitwerkt binnen een gemeenschap. Steeds staat het individu, of vaker de vreemdeling, tegenover de groep. Ze infiltreert in een gemeenschap, een organisatie en brengt de - vaak ongeschreven - regels aan het licht.

Haar Sneeuwwitje maakt duidelijk dat het rijk van de fantasie - wat Disneyworld toch pretendeert te zijn - een griezelige keerzijde heeft: alles wat buiten de voorgeschreven en strikt gecontroleerde Disneyfantasie gaat zou weleens gevaarlijk kunnen zijn. Sneeuwwitje zou een sigaret kunnen opsteken of vuile taal uitslaan. Of erger. 
Wat kan onze publieke ruimte aan?
Pilvi Takala bereikt veel met haar provocaties als vreemde, als indringster. Prachtig is de twijfel op de gezichten van de omstanders.
 
Morgen na 21.00 is ze te horen in De Avonden.

Tags: 
Pilvi Takala
Beluister fragment