Sebald weer verfilmd

 Opnieuw, na de Tacita Dean-film over W.G.Sebalds vriend Michael Hamburger is er een film, alweer gebaseerd op z'n boek 'De Ringen van Saturnus'.

 Maker Grant Gee ging in zijn 'Patience (After Sebald)' uit van de raadselachtige foto's en prenten die Sebald zelf in z'n boeken gebruikt. Zijn dwaaltocht, in de voetsporen van de schrijver, door heden en verleden van Suffolk, wordt afgewisseld met archieffilm. 

 Sebald had een grote, uitzonderlijke fotocollectie. Vaak fotokopieerde hij de originele afbeeldingen verschillende keren tot de lijnen naar zijn smaak genoeg verdoezeld waren.
Ik wil die film zien, al geven de foto's en Youtube bange vermoedens. Misschien kan museum De Pont in Tilburg, die ook Tacita Deans film kocht, iets doen? 
Hij ging in première op het festival van Snape Maltings in Suffolk, waar nota bene ook de Amerikaanse ster Patti Smith zich ontpopte als een Sebald-bewonderaarster.
Ze had van haar vriendin Susan Sontag, de grote Amerikaanse pleitbezorgster van Sebald diens enige dichtbundel 'After nature' gekregen, waaruit ze voordroeg.

 Bij dit alles wordt het steeds pijnlijker dat er van Sebald (1944-2001) nog steeds geen biografie is verschenen. Ook geen plannen bekend
 

Tags: