Ellie en Ari in hun Rotterdamse atelier (2008)

Exactitudes

Hoe stellen we het beeld samen dat we de wereld, en onszelf willen tonen? Mode is het spel van meedoen en je onderscheiden ineen. Waaraan niemand ontsnapt. In de koopgoot ontstaat het individu.

Eind deze maand komt er een nieuwe (de vijfde) editie van Exactitudes, de studie in 'dresscodes' van Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, met 48 nieuwe series. Behalve in Rotterdam fotografeerden ze ook in Milaan, Beijing, Rio de Janeiro en Casablanca.
Bestaat de eenling? Nee. Ari en Ellie detecteren kledingstijlen en al wat er mee samenhangt. Levende antropologie. Het begon in 1994 met de gabbers, gefotografeerd voor KPN en hield niet meer op. In 2008 sprak ik ze in hun Rotterdamse studio en leerde hoe intensief het bij het opsporen van zo'n 'Exactitude' (samengesteld uit exact en attitude) toegaat: research en openheid van blik, want vooroordelen loeren overal. 
 

De gefotografeerde moet akkoord zijn met het resultaat. Immers, hij presenteert zich. Geen ontsnappen aan, een foto is gelukt, zei Ari, als hij samenvalt met zijn onderwerp.
Mij vonden ze overigens heel geschikt als exactitude, al zou het moeilijk zijn nog negentien andere exemplaren te vinden.
 

Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek
Beluister fragment