Next step!

 Je kunt de wereld aan elkaar dansen. En jezelf erbij. Dat is de sensatie die het tapdansen van Marije Nie bij mij teweeg brengt.

 En van dat uniek fenomeen komt een film, ze danst zichzelf en de wereld in One Million Steps. Fictie, muziek‑ en dansfilm in één. Wat in december begon als een op straat in Istanbul opgenomen dansfilm over de grote stad en stappen op je levenspad kreeg een onverwachte wending. Een tapdanseres – en tegelijk gecompliceerd percussioniste - blijft altijd een eenling. Een buitenbeentje in projecten met avant-garde musici of symfonie orkesten. Maar nu?

 Vanaf het begin van de opnamen besloten regisseur Eva Stotz en Marije dat de stad Istanbul hun orakel zou zijn. Geluid, beweging. Dat bracht ze naar mensen en plaatsen als Haydarpasa, het oude hoofdstation, dat een week nadat ze daar gedraaid hadden gesloten werd om een luxe hotel te worden. Naar Talarbasi, één van de monumentale arme wijken die in hoog tempo gesloopt worden.

 En toen gebeurde het. Het orakel sprak verder.. Door de protestbeweging in Gezi park tegen de sloop van wat oud en mooi is en tegen het regime Erdogan werd One Million Steps opeens ook nog een actuele politieke film. Marije mengde zich erin - lef genoeg - en danste de protesten. Zo werd One Million Steps een dansfilm en tege­lijk een 'revolutionair sprookje'.

 Marije is even hier, morgen spreek ik haar voor de Avonden. Natuurlijk zal ze ook Amsterdamse straatstenen spelen. Laatste montages. Crowdfunding blijft van harte gewenst.

Tags: