One milion steps

 Of hoe een dansfilm een politieke film werd. De Berlijnse regisseuse Eva Stotz zou een poëtische dansfilm opnemen in Istanboel met in de hoofdrol de fameuze Amsterdamse tapdancer Marije Nie.

 In Marijes woorden: het ritme dicteert de beweging en de beweging bepaalt de klank. One Milion Steps zou gaan over de talloze stappen die we in ons leven zetten (waarheen?). Acht dagen filmden ze, in april. Maar wat over de ritmiek van ons bewegen, de spontane dagelijkse dans in de straten van de stad ging kreeg een nieuwe dimensie toen in Istanboel de protesten tegen de sloop van het Gezi-park en de regering zich almaar uitbreidden.

 De makers - intussen weer in Berlijn - zagen in dat ze terug moesten. Weer werd een crowdfunding gestart. En midden juni draaiden ze nog zes dagen in Istanboel. Waar Marije tapdansend communiceerde met de rebellen, dwars door de ontruiming van het Taksim-plein, de opbraak in het Gezi-park heen. En o wonder, deze nieuwe stappen bleken haarfijn te passen in het concept van One Million Steps.

 Eva Stotz is in gesprek met vele buitenlandse tv-kanalen. In november zal de film voor het eerst vertoond worden.

Tags: