Tussenruimte

 De viering van 400 jaar grachtengordel werpt even licht in wat 'tussenruimte' wordt genoemd.

 De 'kieren van de binnenstad' zegt de uitnodiging voor rondleidingen van morgen en in september. 'Deze microruimten zijn nu nog vaak verscholen achter deuren en muren, maar bieden ruimte voor tijdelijke en nieuwe toevoegingen'. 't Was al in de Avonden. Ik ga kijken. Benieuwd, omdat ik eerder van Amsterdam­-kenster Ina Schermer leerde dat binnen de grachtengordel in de oude tijd niet alleen de grachtenpanden bewoond waren, maar dat er ook een - grotendeels verdwenen - netwerk van stegen bestond tussen die panden in. Toegangen tot duistere kelderwoningen en achterhuizen, waar de armen woonden en waar het niet pluis was.

 Het was de schrijver F.Bordewijk die daar alles van wist - hij groeide op aan het Singel - en er verhalen situeerde. Ina schreef over zijn Amsterdam: 'Langs gevelstenen, sloppen en paleizen'. Samen met haar ben ik in 2011 wezen wandelen en natuurlijk kwamen we ook in het Keizerrijk terecht (tussen Nieuwezijds en Spuistraat), waar de welgestelde Harmen sidderend wordt binnengeleid door het dienstmeisje Heintje.

 De meeste stegen, vertelde Ina, werden in de jaren '60 dichtgemetseld of afgesloten met deuren en hekwerken. Tegen junks en inbrekers. Of omdat huiseigenaren ze zich toeëigenden. En dan de namen: Turfhoksteeg, Spooksteeg, Kreupelsteeg of Rottenest..

 Maar Amsterdam staat voor niks. Er is al een open-stegenbeleid in de maak.  

 

Tags: