tekening: Louis Lehmann

De muziek van Louis Lehmann

 Het is er. Het boekje met veertig van de bijna 500 'radiopraatjes' over muziek die de dichter, componist en scheepsarcheoloog Louis Lehmann tussen 1995 en 2005 op vrijdagen in De Avonden hield.Een boekje zonder CD, dat wel, maar daar is aan gedacht. Voorin wordt verwezen naar data in het rijke archief op de website van de Avonden. En daar is Louis te horen, met muziek.

 Ik herinner me dat in 2000, toen we nog in Studio Amstel werkten een DJ uit de belendende club Escape bij ons belandde en een opname van Louis bijwoonde. Zijn mond viel open. 'Ohhh... Die stem! Die moet je sampelen!' Wat in de veertig verzamelde teksten het meest opvalt is de ongelooflijk wijde muzikale belangstelling van Louis. Hij praat met evenveel kennis van zaken en gemak over Curacaose walsen als over Willem Breuker. Van de 19de eeuwse Zweedse liedjesmaker Carl Michael Bellman springt hij naar jazzpianist Bud Powell of doedelzakken. En vandaar naar Louis Gottschalk-Moreau of de operetteschrijvers Gilbert & Sullivan.

 Vaste punten zijn tango's en habanera's (zijn vader was zeeman, hij voer op Latijns-Amerika en nam platen mee), ragtimes en Ellington.Lehmann, die net zijn 86ste verjaardag vierde en jarenlang 'de oudste disc-jockey van Nederland' was, is een omnivoor. Hij verkent de grensgebieden waar zo veel halen valt. Het geïllustreerde boekje is in eigen beheer uitgebracht en kost 10 euro (inc. verzendkosten) en kan besteld worden door een mailtje naar aabeekhuis@hetnet.nl

Tags: