Esther Gerritsen

 De kleine miezerige god. Heet de nieuwe roman van Esther Gerritsen die dezer dagen verschijnt. Op de site van uitgeverij De Geus staat een samenvatting van het verhaal een voorproefje.

 Onder hoofdpersoon Dominique woont een alleenstaande oude vrouw met haar hondje Pasja. Deze buurvrouw, mevrouw Jovkov, draait nergens om heen, verwacht geen medelijden en heeft dat zelf ook met niemand. Luisteraars van de Avonden kenden mevrouw Jovkov ook al uit - voorlopige - fragmenten die Esther in de Avonden in Music-Hall voorlas. In dit fragment blijkt Dominique zwanger.

 Mevrouw Jovkov knikte.‘Koffie is klaar’, zei ze. Ze liep naar de keuken en kwam terug met de koffie op het bekende houten dienblad met Delfts blauw tegeltableau. Dat het mevrouw Jovkov geen ruk kon schelen dat zij zwanger was, was op een bepaalde manier een geruststellende gedachte. Dat dit enorme feit voor veel mensen – zoals haar buurvrouw – geen schokkend wereldnieuws was. Maar terwijl mevrouw Jovkov door bleef praten over zwangerschapskwalen voelde Dominique hoe haar lichaam protesteerde. Dat lichaam eiste aandacht, meer dan haar geest. De kalmte was van korte duur geweest en Dominique ging steeds weer verzitten of trilde met haar benen, krabde aan haar gezicht. Het lichaam wilde niet kalm zijn. Zeker niet toen mevrouw Jovkov over haar dochter als baby begon te spreken.‘Als baby was Ietje …’‘Nee!’ riep Dominique bij het horen van het woord ‘baby’, een woord dat niet hardop uitgesproken mocht.