Marije Nie (2009)
  Filippo, Tommaso Marinetti, 1909 (1)
 Filippo, Tommaso Marinetti, 1909 (2)

Manifest voor een Langzame Toekomst

 Morgen en overmorgen, 19 en 20 februari, op de 100ste verjaardag van het Futuristisch Manifest van Marinetti vieren Pierre Mansire en tapdancer Marije Nie samen met een groep internationale artiesten wat ze noemen 'Het einde van het snelheidsfetisjisme en de Futuristische erfenis'.

 'Slow Future' brengt op de NDSM-werf en in Smart in Amsterdam een internationale dans-, licht-, muziek- en performancevoorstelling van Hisako Horikawa (Body Weather), Jacques Foschia (klarinet en radiogolven), Anthony Carcone (verstoorde strijkinstrumenten), Andy Moor (gitaar), Emma Nik Thomas (dans) en Vilbjorg Broch (performance) en vele anderen.

 Zal het er allemaal zeer, zeer traag toegaan?
In elk geval voelen de artiesten zich allemaal verwant met het concept van een Langzame Toekomst. Marije zal heel langzaam moeten tapdancen.
Hoe verschillend ook, ze delen zulke dingen als een belangstelling voor organische ontwikkeling, voor de manier waarop muziek zich uit geluid ontwikkelt (Floris van Manen waar ben je?), voor 'vraag en het antwoord binnen één lichaam' en de levende relatie van wat ze doen met de omringende architectuur.
Ze beschouwen zich als een 'culturele onderstroom'.

 Tijdens de voorstellingen wordt een antwoord op het Futuristisch Manifest gepresenteerd: het Langzame Toekomst Manifest. Waarin plaats voor diversiteit wordt gevraagd, voor het individu, voor contemplatie.
Maar, besluiten ze, wat daarvoor bovenal nodig is, is Tijd.

Tags: